pondelok 24. marca 2014


°Z očisty pred narodením, k očiste po smrti, medzitým samé nezmysly°


°

Všetci žijeme život so smrťou. Nikto z nás sa jej nevyhne. Nejde to. A iba tí, ktorí mali to ´šťastie´ stretnúť sa s ňou bližšie, si ju akosi viac uvedomujú. Vážia si život. Vážia si každodennosť, tešia sa z maličkostí.
Často sa tvárime, že smrť sa nás netýka. Nepremýšľame nad ňou, nevnímame ju. A už vôbec nie ako súčasť života. Až vážna choroba niekoho z našich blízkych či ich náhla, nečakaná smrť, nás donúti sa zamyslieť.
Zážitok smrti vás zmení.
Pred pár dňami to bolo desať rokov. Blízkosť smrti, umieranie jedného z najbližších. Tak strašný prežitok. Keď neviete a nemôžete pomôcť. Môžete byť iba blízko a držať umierajúceho za ruku. Ste toľko vystrašený. Toľko, ako on sám. Viete čo sa práve deje, máte milión pocitov a v hlave prázdno. Niekto odchádza a vy ste súčasťou tejto strašnej, no zároveň toľko prirodzenej chvíle. Chvíle, ktorá čaká každého z nás.
Tak strašný prežitok. Umieranie.
Dnes som vďačná. Vďačná za to, že on neodchádzal sám a my sme s ním mohli byť do poslednej chvíle, do posledného dychu. Doma.
Život so smrťou. Žijeme ho všetci.
Lebo, ako už ktosi kedysi dávno povedal: Človek sa narodením automaticky stáva hráčom v hre o život, bez nároku na víťazstvo, či aspoň remízu.









6 komentárov:

  1. Je to pouze přechod, dobrý se bát nemusí ... :) a nesmíme být tak sobečtí, chtít někoho jen pro sebe, stále pouze u sebe ... nebo to zbytečně bolí/bude bolet.
    :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ... pravá láska ale zůstává a navždy spojuje ... to je veliká útěcha :) i když ten někdo už nemůže být fyzicky vedle nás ... ♥

      Odstrániť
    2. .ano, v spojení neustále. myšlienky, spomienky, prežitky života. občas človek svojím myslením nedokáže vo veciach vidieť to dobré. pochopiť. až časom, treba to odžiť. Ďakujem za zastavenia a myšlienky.

      Odstrániť
  2. Vaše čriepky jsem objevila nedávno a moc se líbí.
    Souhlasím, neřekla bych to lépe, setkala jsem se s ní několikrát a souhlasím také s prvním uvedeným komentářem. Není to jednoduché téma. Myslím, že každý plníme jiný úkol, až ho splníme ...máme hotovo. A pak všechno souvisí se vším, všechno je propojené neviditelnými nitkami, takže jsou s námi, pokud chceme, aby tu pro nás byli. Můj vyprošťovák https://www.youtube.com/watch?v=WfJfMC9I3cc

    OdpovedaťOdstrániť
  3. .všetko prepojené so všetkým, všetci so všetkými. nitky všade okolo. Ano. Ďakujem za myšlienky, Marvael ♥.

    OdpovedaťOdstrániť